4 septembrie 2013

Avem nevoie de vitamina D?Daca va expuneti suficient de mult la soare, nu aveti nevoie de vitamina D. Mai putin de 10 sau 15 minute de expunere zilnica la soare poate indeparta aceasta deficienta.

Putem obtine, de asemenea, vitamina D din alimente: oua, peste, lapte fortificat si uleiul de ficat de cod si daca la o analiza de sange aflati ca aveti o deficienta de vitamina D, puteti lua, de asemenea, suplimente.

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea si rezistenta oaselor. Aceasta ajuta la mentinerea nivelurilor normale de calciu din sange si fosfor, minerale importante pentru sanatatea scheletului. Acest lucru este deosebit de important pentru copii si batrani, in special pentru femeile aflate in postmenopauza. Osteoporoza este cel mai adesea asociata cu un aport scazut de calciu. Nivelurile scazute de vitamina D pot contribui la osteoporoza prin reducerea absorbtiei de calciu.


Vitamina D are si alte roluri importante in corpul nostru. Aceasta activeaza si mobilizeaza limfocitele T in sistemul nostru imunitar ajutandu-le sa lupte impotriva agentilor patogeni, cum ar fi bacteriile.
Datele provenite din studii indica faptul ca nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu hipertensiunea arteriala si o incidenta mai mare la hipertensiune, conditii care pot fi legate de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. De asemenea, aceste studii sugereaza ca insuficienta vitaminei D este asociata cu dezvoltarea si functionarea anormala a neuronilor.

Fiti constienti de faptul ca este riscant sa luati cantitati mari de vitamina D. Toxicitatea este de obicei cauzata de megadoze de vitamina D - nu de dieta sau de expunerea la soare. Corpul nostru isi regleaza singur cantitatea de vitamina D produsa de expunerea la soare, iar alimentele nu contin cantitati mari de vitamina D.
Principala consecinta a toxicitatii cu vitamina D este acumularea de calciu in sange (hipercalcemie). Acest lucru poate provoca simptome, cum ar fi lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi. De asemenea, pot aparea slabiciune, urinare frecventa si probleme ale rinichilor.
Pentru a vedea daca aveti nevoie sa luati suplimente de vitamina D, consultati medicul si faceti o analiza de sange. Aceasta este singura modalitate precisa pentru a determina daca aveti nevoie de suplimente si ce doza sa luati.Sursa: voices.yahoo.com