29 noiembrie 2013

Beneficiile pentru sanatate ale cimbruluiCimbrul este o planta delicata si aromata care este folosita de secole, nu doar ca un condiment, ci si in scopuri medicinale. Egiptenii antici il foloseau ca agent de imbalsamare pentru a conserva trupurile faraonilor.
Iata beneficiile acestei plante pentru sanatatea noastra:

Antioxidant
Cimbrul contine mai multe flavonoide cu rol antioxidant. De asemenea, este o sursa buna de mangan si vitamina K, care ofera o protectie antioxidanta puternica. Antioxidantii previn deteriorarea provocata de radicalii liberi si a stresului oxidativ, care poate creste riscul de cancer si boli de inima si poate accelera procesul de imbatranire.

Antiinflamator
Mai multe studii au constatat ca cimbrul contine proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la prevenirea inflamatiei cronice a sistemelor organismului.

Sanatatea inimii
Protectia antioxidanta a cimbrului combinata cu efectele sale antiinflamatorii ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Inflamatia cronica este una din principalele cauze ale bolilor de inima. In prezent se fac mai multe studii specifice pentru a confirma efectele pe care cimbrul le poate avea asupra sanatatii inimii.

Antibacterian
Cimbrul are proprietati antimicrobiene. S-a dovedit ca cimbrul ajuta in lupta cu o varietate mare de bacterii si fungi, inclusiv E.coli, staphalococcus aureus si shigella. Studiile de laborator au descoperit ca extractul de ulei de cimbru este eficient impotriva mai multor tulpini de bacterii care sunt rezistente la antibiotice.

Sanatatea sistemului respirator
Cimbrul a fost folosit de secole pentru a trata problemele respiratorii, cum ar fi tusea si bronsita. Universitatea din Maryland recomanda ceaiul de cimbru pentru a trata bolile respiratorii, precum raceala.

Bogat in fier
Cimbrul este o mare sursa de fier, oferind aproape 20% din doza zilnica de 2,8 grame. Fierul este esential pentru producerea de energie, iar deficitul de fier poate provoca anemie, oboseala si poate face organismul mai vulnerabil la infectii.

Sanatatea oaselor
Cimbrul este o sursa excelenta de vitamina K si o sursa buna de fier, calciu si magneziu, toate fiind esentiale pentru o crestere sanatoasa a oaselor, pentru mentinerea unor oase puternice si pentru prevenirea bolilor osoase.

Sanatatea pielii
Un studiu realizat de Leeds Metropolitan University din Marea Britanie a descoperit ca cimbrul este eficient in lupta cu bacteriile care provoaca acneea. Cimbrul pare a fi mai bland pe piele decat alte produse datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.


Sursa: healthdiaries.com