28 mai 2014

Planta Tulsi poate fi folosita pentru a elimina fluorul din apa de baut
A fost descoperita o noua metoda interesanta de tratare a apei care va elimina fluorurile din rezervele de apa potabila a persoanelor cele mai sarace din lume, fiind mai accesibila decat oricand.

Cercetatorii de la Universitatea din Rajasthan din India au descoperit ca planta Tulsi, cunoscuta si sub numele de busuioc Sfant, poate fi folosita pentru a reduce semnificativ cantitatea de fluor din apa de baut. In prezent, cele mai sigure metode utilizate pentru a elimina fluorul in exces din apa potabila sunt fie prea scumpe fie nu sunt adecvate pentru mediile unde sunt necesare.

Metoda descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Rajasthan este sigura, ieftina si usor accesibila, fiind o alternativa ideala pentru comunitatile  care nu-si pot permite sa foloseasca tehnici mai avansate pentru a elimina fluorul, care sunt disponibile in Occident. Un experiment a fost realizat in satul Yellareddyguda din Narketpally Mandal. Cercetatorii au inmuiat 75 mg de frunze de Tulsi in 100 ml de apa, care contine 7.4 parti per milion de fluor in apa. Dupa inmuierea plantei Tulsi timp de opt ore, s-a descoperit ca nivelul de fluor din apa a fost redus de la 7.4 parti per milioan la doar 1.1 parti per milion.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca nivelul de siguranta de fluor in apa de baut sa fie intre 0.5 si 1.1 parti per milion. Pericolul apei potabile care contine un nivel ridicat de fluor sunt binecunoscute.
Una dintre cele mai cunoscute efecte ale apei potabile care contine fluor sunt fluoroza dentara, inteligenta redusa la copii si deteriorarea sistemului nervos.


Aceasta noua optiune de tratament a apei ar putea oferi acum celor mai saraci oameni din lume o oportunitate de a elimina fluorul in exces din apa potabila. Cu toate acestea mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru a identifica si valida eficienta folosirii frunzelor de Tulsi ca mijloc de eliminare a fluorului din apa potabila.Sursa:

http://www.theglobalistreport.com/new-water-treatment-for-removal-of-fluoride/

http://www.whydontyoutrythis.com/2013/06/the-tulsi-plant-can-be-used-to-remove-fluoride-from-drinking-water.html